Du gillar inte fredagsmys

Du tror dig vara en rationell varelse. Du tror dig styras av kloka tankar. Du tror att de beslut du fattar baserar sig på klara och logiska grunder. Du tror dig vara ett gott försök att bli en upplyst person.

Sedan blir det fredag, och du tänker:

mmm, fredagsmys

Ordet ‘fredagsmys’ är utan tvekan en av de mest effektiva bitarna propaganda som svensk offentlighet sett de senaste årtiondena, av samma kaliber som ”ät mer bröd”. Vilket inte är underligt, eftersom det i stort sett är samma budskap. Ät mer chips.

Propaganda finns inte i ett tomrum. Det gör inte du heller. Vilket är den största anledningen till att ni fungerar tillsammans. Du gör det du gör, och du gör det under mer eller mindre rutinartade former. Propagandan – åtminstone den effektiva versionen – hakar på dessa rutinartade former och anspelar på dem på olika sätt. Det är alltid lättare att bygga på redan existerande kunskaper och erfarenheter än att skapa nya, och du är förmodligen van vid tanken på fredagar vid det här laget.

Fredagar är dagen då helgen börjar. Dagen då ens nära och kära samlar sig i en lycklig och konfektionsfylld myssituation. Mys, chips och allt som hör därtill.

Kanske intalar du dig att du är en rationell varelse. Kanske kommer du, under fredagar som kommer, tänka att du borde köpa någonting gott och ätbart, bara för att fira att det är fredag. Utan att riktigt veta vad du vill köpa, men med en känsla av att det borde göras ändå. Eftersom det är fredag.

Propaganda är verksam på många nivåer. Vissa av dem är fredagsmysigare än andra.

Annonser