Du gillar inte sanningen

Sanningen är överskattad. Inte minst som du redan vet väldigt mycket om den. Du kan väldigt många sanningar.

Mount Everest är 8848 meter högt. Stockholm är Sveriges huvudstad. Två plus två är fyra. En ungkarl är en ogift man. Vänster är motsatsen till höger. Det var bättre förr.

Du är i besittning av sanningen. Och du gillar den inte.

Det är inte svårt att sluta sig till att du inte gillar sanningen. Hela du är en enda stor icke-reaktion på de sanningar du besitter. Och du besitter väldigt många sanningar.

Rökning dödar. Sötsaker fräter bort dina tänder. Industriutsläpp fräter bort ozonlagret. Bilavgaser värmer upp planeten. Den tanklösa överkonsumtionen av bokstavligen allt håller lika bokstavligen på att döda allt liv på planeten. Och du är en del av detta.

Det är inte svårt att ogilla sanningen. Den ställer krav, och att agera på dessa krav är en alldeles för stor uppoffring för att vara bekvämt. Oavsett om det gäller rökning, sötsug eller din personliga delaktighet i komplexa oöverskådliga konsumtionskedjor med ekologiskt förödande sidoeffekter. Kraven är för stora, för obekväma och (för att vara brutalt sann) för jobbiga att agera på.

Du gillar inte stora, obekväma och jobbiga saker. Det är desto lättare att ignorera dem. Bekvämare. Ta en cigg, godisbit, biltur till. Tänk på någonting annat. Någonting lättare och bekvämare.

Du gillar lätt och bekvämt. Du gillar propaganda.

Du har kommit hem.

Välkommen.

Annonser