Du gillar inte att lära dig saker

Och du kommer inte gilla det här inlägget. Eftersom det innehåller någonting du inte kommer lära dig. Eftersom du inte gillar att lära dig saker.

Att lära sig saker är en funktion att agera på sina erfarenheter. Det är att se någonting inträffa och därefter reflektera över detta. Dessa reflektioner bildar därefter en grund för ytterligare förståelse av världen, där ens erfarenhet satts i ett sammanhang och kan användas för att processa ytterligare erfarenheter.

Likväl säger du samma saker varje gång du konfronteras med specifika ting. Som när någon säger ”hen”, och du för femtionde gången frågar om inte det betyder ”höna” på engelska. Eller när Alice Bah Kuhnke gör ett framträdande, och du lika reflexmässigt som rituellt utbrister ”men hon var ju med i Disneyklubben!”. Detsamma gäller för ett stort antal andra fenomen, där din förutsägbarhet är lika förutsägbar som förutbestämd.

Det är okej att ha första intryck om saker. Det är däremot inte okej att fortsätta ha dem i all evighet och att systematiskt vägra ta sig förbi dem.

Det finns ingen anledning att tro att du inte kan lära dig saker. Däremot finns det större anledning att tro att du inte vill. Eftersom du inte gillar att lära dig saker.

Annonser